
Basiscursus Cognitieve Gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie is een evidence-based psychotherapie. Tijdens deze opleiding leer je cognitief-emotionele gedragsproblemen behandelen. De basiscursus CGT (100 uur) is een goede voorbereiding op de opleidingsroute tot Cognitief Gedragstherapeut VGCt®. De cursus is bestemd voor iedereen die cognitief gedragstherapeut wil worden of meer kennis op dit gebied wil vergaren.
Op de hoogte blijven van nieuwe data? Schrijf je in als belangstellende.
De voordelen van Vlokhoven
- In 3 termijn betalen mogelijk
- 14 dagen bedenktijd
- Hoge beoordeling opleidingen 9.8/10
- Gekwalificeerde docenten met specialistische praktijkervaring
- Professionele online leeromgeving
Beschrijving
Inhoud van de basiscursus CGT
Tijdens de cursus wordt er zowel met casuïstiek van cliënten gewerkt als met een persoonlijke klacht in de vorm van gedragsmodificatie. Verschillende cognitief-gedragstherapeutische interventies komen aan bod. Er wordt aandacht besteed aan de therapeutische relatie, de 3e generatie gedragstherapie en aan het diagnostische proces van een aantal stoornissen, zoals: obsessief compulsieve stoornis, burnout/SOLK, PTSS, gecompliceerde rouw, sociale angststoornis, verslavingsproblematiek, depressieve stoornissen en agorafobie.
De nadruk zal hierbij in het bijzonder op de praktijk liggen. Aan de hand van rollenspellen en andere oefeningen worden theoretische concepten rechtstreeks naar praktische situaties vertaald.
Doelstellingen
Na afloop van de basiscursus:
- Kan je met zelfvertrouwen (onder supervisie) cognitieve gedragstherapie uitvoeren bij volwassenen, ouderen, kinderen en adolescenten;
- Ontwerp je holistische theorieën, betekenisanalyses, functieanalyses en casusconceptualisaties;
- Weet je welk behandelplan het meest geschikt is op basis van wetenschappelijke inzichten;
- Kan je middels de diagnostiek en indicatiestelling een individueel behandeltraject uitvoeren, evalueren en afsluiten.
Studiebelasting
De totale studielast zal ongeveer 450 werkuren bedragen (verdeeld over 15 lesdagen; 100 uren cursus en 350 uren zelfwerkzaamheid) tijdens de cursus. Dit wordt besteed aan literatuurstudie, opdrachten en voorbereiding van presentatie.
Online werkwijze en voordelen
Sinds de overstap op online cursussen in maart 2020 hebben we ruime ervaring opgedaan in het bieden van online onderwijs.
- Inhoud en didactische werkvormen vrijwel identiek aan de face-to-face bijeenkomsten.
- Afwisselende en interessante dagen: je zit niet van 09:00 tot 17:00 achter je scherm.
- Oefenen en voorbereidingen kan in overleg met de (sub) groep op een andere dag/tijdstip gebeuren.
- Oog voor groepsbinding d.m.v. laagdrempelig contact en werken in subgroepen
”Vlokhoven Opleidingen slaagt er in om online lessen interactief en interessant te maken. De cursus biedt genoeg leermogelijkheden en de docente voor onze groep was zeer deskundig, enthousiast en warm in contact”
Michaela Dejdarová, cursist basiscursus CGT februari 2022
Wist je dat?
- Je door het volgen van de basiscursus CGT meer kans maakt om aangenomen te worden voor de GZ-opleiding. Daarnaast krijg je ook nog eens vrijstelling binnen de GZ-opleiding als je binnen 5 jaar na het volgen van deze cursus de GZ-opleiding gaat doen.
- Bij Vlokhoven Opleidingen altijd een heterogene groep cursisten deelneemt aan de cursus. Hierdoor krijg je vanuit verschillende perspectieven de toepasbaarheid van cognitief-gedragstherapeutische interventies te zien. Uit onze ervaring blijkt dat cursisten de CGT methodiek hierdoor sneller beheersen.
- Niet-werkzame psychologen sneller aan een baan komen tijdens of na de basiscursus CGT. Je komt namelijk in een groot netwerk van werkzame psychologen terecht. Regelmatig vinden mensen een baan via collega-psychologen die ze leren kennen tijdens de opleiding.
Vragen over de cursus? Neem dan contact op via info@vlokhovenopleidingen.nl.
Accreditaties
De cursus is geaccrediteerd met ID nummer 436588 voor de volgende beroepsgroepen
- Cognitief gedragstherapeuten (VGCt)
- 100 uur VGCt- Basiscursus
- Accreditatiebureau NIP A&O | A&G
- 160 uur A&G klinische kennis
- 40 uur A&G klinische vaardigheden
- NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)
- Jeugdzorg pedagoog, Jeugdzorg psycholoog (SKJ)
- Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen
- NIP- Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J)
- 100 uur K&J/OG herregistratie
- 80 uur K&J/OG opleiding – behandeling
- 20 uur K&J/OG opleiding – diagnostiek
- 43 uur K&J/OG opleiding – extra literatuurstudie
- NIP-Eerstelijnspsychologie NIP
- 150 ELP herregistratie
- LV-POH-GGZ
- 30 uur Nascholing praktijkondersteuners
- Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialist Register (voor cursussen met startdatum t/m 8-11-2022)
- 100 uur Scholing verpleegkundig specialisten
Onze cursussen zijn in overleg ook te accrediteren voor andere beroepsverenigingen. Noteer bij je inschrijving bij welke beroepsvereniging jij de cursus geaccrediteerd wil hebben en wij maken het in orde.
Doelgroep
- Universitair opgeleide hulpverleners zoals psychologen, pedagogen, orthopedagogen en artsen.
- Psychologen, pedagogen, orthopedagogen en artsen in de laatste fase van hun universitaire master (tijdens de stage).
- Niet-werkzame universitaire opgeleide hulpverleners die behoefte hebben aan ontwikkeling, meer kennis willen op het gebied van cognitieve gedragstherapie en/of meer kans willen maken op een baan als psycholoog/orthopedagoog.
Vooropleidingseisen: minimaal Universitaire graad (BSc.) en bezig zijn met een van de volgende masters: psychologie, geneeskunde, (ortho)pedagogiek
N.B.
Om je te kunnen registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding, dien je te voldoen aan de vooropleidings- en werksettingeisen.
Docenten

Lisalotte Verspui
Onze docent Lisalotte Verspui is een ervaren psychotherapeut, cognitief gedragstherapeut, EMDR therapeut en supervisor VGCt. Ze heeft een bijzondere interesse in psychotherapie, cognitieve gedragstherapie, en Emotion Focused Therapie (EFT).
Meer over Lisalotte Verspui

Anna Roeden
Onze docent Anna Roeden is een ervaren GZ-psycholoog, EMDR-therapeut en supervisor VGCt. Daarnaast geeft ze al ruim 10 jaar cursussen voor de postmaster opleiding tot GZ-psycholoog bij het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen (RCSW).
Meer over Anna Roeden

Esther Allart
Onze docent Esther Allart is een gepromoveerd GZ-psycholoog gespecialiseerd in de behandeling van angst- en stemmingsstoornissen, supervisor VGCT en docente bij de GZ-opleiding aan het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen (RCSW).
Meer over Esther Allart

Ragna Plomp
Onze docent Ragna Plomp is een ervaren gz-psycholoog, cognitief gedragstherapeut, en supervisor VGCt. Naast CGt heeft Ragna ervaring in EMDR en hypnose bij CGt en is ze DGT-therapeut.
Meer over Ragna Plomp

Privé: Yvette Kilian
Onze docente Yvette Kilian is een ervaren Klinisch Psycholoog, psychotherapeut en supervisor voor de VGCt en het NIP. Ze behandelt momenteel mensen met persoonlijkheidsproblematiek en heeft onder andere gewerkt in de forensische psychiatrie en de verslavingszorg.
Meer over Privé: Yvette Kilian

Thomas Kramer
Onze docent Thomas Kramer is werkzaam als GZ-psycholoog, geregistreerd als EMDR therapeut VEN en supervisor bij de VGCt. Thomas is werkzaam binnen het snijvlak van verslaving, trauma en persoonlijkheidsproblematiek. Tevens is hij supervisor en docent binnen de GZ-, OG,- CGT- en CGW opleidingen.
Meer over Thomas Kramer

Femke van de Linde
Onze docent Femke van de Linde is psychotherapeut, GZ-psycholoog en supervisor voor de VGCt en de VEN. In 2008 startte zij haar eigen praktijk. Hierbinnen werkte ze onder andere voor het Instituut voor Psychotrauma, voor Directe Opvang en Nazorg.
Meer over Femke van de Linde
Literatuur
Verplichte literatuur
Onderstaande boeken dien je zelf aan te schaffen:
- Bögels, S.M., Oppen, P. van. (red)., (2019). Cognitieve therapie: theorie en praktijk. Houten, Bohn Stafleu en van Loghum.
- Keijsers, G.P.J. (red.). (2017). Protocollaire Behandelingen voor Volwassenen met Psychische Klachten (3-set). Amsterdam: Boom. De edities van protocollaire behandelingen uit 2011 zijn ook beschikbaar voor de cursisten.
- Korrelboom, K. & Ten Broeke, E. (2014), Geïntegreerde cognitieve gedragstherapie: handboek voor theorie en praktijk . Bussum: Uitgeverij Coutinho.
Aanbevolen literatuur
De hierna volgende boeken bieden (onder veel meer andere) een mooie aanvulling op de basis die bovenstaande boeken. De docent zal tijdens de cursus toelichten welke handig zijn om eventueel aan te schaffen:
- Bannink, F. (2014). Positieve Cognitieve Gedragstherapie. Amsterdam: Pearson. (9789026522703).
- Bennett-Levy, J., Butler, G. & Fennell, M. (2015). Gedragsexperimenten in Cognitieve Therapie. Amsterdam: Pearson (9789026522734).
- Greenberger, D. & Padesky, C. (2016). Je Gevoel de Baas. Amsterdam: Pearson (9789026522826/ zesde druk).
- Hermans, D., Raes, F., Orlemans, H. (2017). Inleiding tot de gedragstherapie. Houten; Bohn, Stafleu, Van Loghum (9789036819503).
- Korrelboom, K. (2011). COMET voor negatief zelfbeeld. Houten: BSL (9789031390557).
- Neef, M. de (2018). Negatief zelfbeeld behandelen. Boom Uitgevers Amsterdam.
Aanbevolen literatuur Kind en Jeugd en Ouderen
- Bögels, S. & Braet, C. (2014). Protocollaire Behandelingen voor Kinderen en Adolescenten met Psychische Klachten. Herziende Druk. Amsterdam: Boom.
- Braet C. en Bögels, S. (2013). Protocollaire behandelingen voor kinderen met psychische klachten deel 2. Amsterdam: Boom, ISBN: 978 94 610 5016 8.
- Gottman, J. (1997). Raising an Emotionally Intelligent Child. London: Simon & Schuster.
- Pot, A.M. & Visser, S. (2014). Ouderen in de Geestelijke Gezondheidszorg. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Reviews
”Aanrader! Basiscursus CGT 100% online is mij heel goed bevallen. Hele fijne docente (Lisalotte Verspui), zowel zeer kundige psychotherapeute alsmede docente, heel blij mee! Het contact met en de service van Vlokhoven opleidingen is persoonlijk en laagdrempelig. Kwalitatieve en inhoudelijke goede cursus waaraan je een mooie “koffer met gereedschap” over houdt. Ben zeker van plan om vervolgcursussen via Vlokhoven opleidingen te volgen. Dank voor alles!”
Bianca Beentjes - januari 2022
”Goed georganiseerd, laagdrempelig; prettig in het contact, goede deskundigheid en kwaliteit van onderwijs.”
Roos Diemel - januari 2022
”Toegankelijk, menselijk, betrokken”
Marleen Mak - januari 2022