Vervolgcursus

Vervolgcursus CGT: transdiagnostisch behandelen (25 uur)

Veel cliënten hebben naast hun primaire stoornis één of meerdere comorbide stoornissen. Met een geïntegreerde, transdiagnostische benadering kun je subklinische klachten, comorbide klachten en vage klachten succesvol aanpakken. Ontdek hoe je stoornisoverstijgende en meerdimensionaal naar klachten kunt kijken met het krachtige Unified Protocol van Barlow.
Meer informatie

765,-
Online
4 lesdagen
Accreditaties: VGCt vervolgcursus, NIP ELP, NIP A&O/A&G, FGzPt

Kies een locatie en datum

Gewenste locatie
Online
Startdatum
Lesdagen: woensdagen
Lesdata:
april
10, 24
mei
15
juni
05
Lestijden: 9.00u - 16.00u
Docent(en): Ragna Plomp
Deelnemers: min. 10 - max. 14
Lesdagen: woensdagen
Lesdata:
oktober
09, 23
november
20
december
04
Lestijden: 9.00u - 16.00u
Docent(en): Ragna Plomp
Deelnemers: min. 10 - max. 14

Op de hoogte blijven van alle nieuwe data? Schrijf je in als geïnteresseerde.

De voordelen van Vlokhoven

  • 14 dagen bedenktijd
  • Betalen in 3 termijnen
  • Gekwalificeerde docenten met specialistische praktijkervaring
  • Altijd persoonlijk contact via whatsapp, telefoon of mail
  • + 1.000 geslaagden gingen je voor 🎓
Beschrijving
Accreditaties
Doelgroep
Docenten
Literatuur
Reviews

Beschrijving

Waarom kiezen voor de Vervolgcursus Cognitieve Gedragstherapie: transdiagnostisch behandelen?

  • Leer cognitief gedragstherapeutische interventies gericht op stoornisoverstijgende aspecten (transdiagnostische factoren) toepassen.
  • Met een goede transdiagnostische casusconceptualisatie en een bijpassend behandelplan op basis van een holistische theorie (HT) en FABA’s haal je veel meer uit je behandeling. Ontdek hoe je een transdiagnostische behandeling vorm kunt geven.
  • Breid je therapeutische toolbox uit met het Unified Protocol van Barlow, een veelzijdige methode die kan worden toegepast bij zowel eenvoudige klachten als complexere problemen, zoals persoonlijkheidsstoornissen.

Wat kun je verwachten van de Vervolgcursus CGT?

Klachtgerichte, protocollaire behandelingen zijn de afgelopen decennia in de GGZ populair geworden. Toch voelen sommige therapeuten zich beperkt en zoeken ze naar manieren om beter aan te sluiten bij de unieke kenmerken van hun cliënten. Transdiagnostische behandelingen bieden uitkomst door zich te richten op gemeenschappelijke psychopathologische processen achter verschillende diagnoses. Hierbij ligt de focus niet op de diagnose zelf, maar op de persoon die de diagnose heeft.

Het Unified Protocol (Barlow) combineert de meest effectieve cognitief gedragstherapeutische technieken voor de behandeling van specifieke emotionele stoornissen en baseert zich op theoretische inzichten in emotieregulatie. Het gaat hierbij om behandelingen met één set interventies gericht op verschillende stoornissen, met gemeenschappelijke kenmerken die gunstig reageren op dezelfde therapeutische methoden. Je kunt het toepassen op een breed scala van stoornissen, zoals angst-, stemmings-, paniek-, sociale en gegeneraliseerde angststoornissen, PTSS, OCD, depressie en hypochondrie.

Studiebelasting

De totale studielast bedraagt ongeveer 125 werkuren:

  • Contacturen: 25 uren (4 lesdagen: 09.00u – 16.00u)
  • Zelfstudie-uren: 100 uur (literatuurstudie, opdrachten en voorbereiding van presentatie)

Opbouw van de cursus

De cursus heeft een vaste opbouw waarin stapsgewijs wordt toegewerkt naar een gedegen protocollaire behandeling van cliënten:

  • Tijdens de eerste bijeenkomst ligt de focus op theorie en emotionele problemen van deelnemers. Na het kiezen van een casus verschuift de aandacht naar de behandeling, waarbij cursisten het cliëntenwerkboek volgen volgens het transdiagnostische protocol.
  • De cursus hanteert Probleemgestuurd Onderwijs (PGO), met actieve betrokkenheid van docenten en cursisten. Groepspresentaties, subgroepoefeningen en interactief materiaal worden ingezet, met demonstraties door de docent en technieken uit het cliëntenwerkboek.

Vragen over de cursus? Neem dan contact op via welkom@vlokhovenopleidingen.nl.

Accreditaties

Deze cursus is voor de volgende beroepsgroepen geaccrediteerd:

Vervolgcursus CGT: transdiagnostisch behandelen (25 uur)

449979

Onze opleidingen zijn in overleg ook te accrediteren voor andere beroepsverenigingen. Noteer bij je inschrijving bij welke beroepsvereniging jij de cursus geaccrediteerd wil hebben en wij maken het in orde.

Doelgroep

  • Universitair opgeleide hulpverleners zoals (gz-), (klinisch-) psychologen, psychotherapeuten, pedagogen, orthopedagogen en artsen.
  • Je hebt behoefte aan ontwikkeling en meer kennis van cognitieve gedragstherapie en stoornisoverstijgende factoren bij emotionele stoornissen
  • Je bent bekend met de basisprincipes van cognitief gedragstherapeutische interventies

Docenten

Ragna Plomp

Onze docent Ragna Plomp is een ervaren gz-psycholoog, cognitief gedragstherapeut, en supervisor VGCt. Naast CGt heeft Ragna ervaring in EMDR en hypnose bij CGT en is ze DGT-therapeut.
Meer over Ragna Plomp

Literatuur

Verplichte literatuur

Onderstaande boeken dien je zelf aan te schaffen:

  • Barlow, D. H., Farchione, T. J., Christopher P., F. C., Ellard, K. K., Boisseau, C. L., Allen, L. B., & May, J. T. E. (2017). Unified protocol for transdiagnostic Treatment of Emotional Disorders, therapist Guide. Oxford University Press. 
  • Barlow, D. H., Farchione, T. J., Christopher P., F. C., Ellard, K. K., Boisseau, C. L., Allen, L. B., & May, J. T. E. (2017). Unified protocol for transdiagnostic Treatment of Emotional Disorders, workbook. Oxford University Press. 
  • Ham, B., Hulsbergen, M., Bohlmeijer, E. T., & Van Heycop Ten Ham, B. (2014). Transdiagnostische factoren. Boom Lemma.

Reviews

“De cursus Transdiagnostisch behandelen heb ik online gevolgd voor de VGCT route. Het was een ontzettend leuk protocol om te volgen en werd ook door een kundige leerkracht gegeven. Het protocol is zeker een aanvulling voor in mijn praktijk. Volledig online is me goed bevallen en kost echt minder tijd en energie. Bjorn zorgt voor de juiste informatie op tijd en ook voor de persoonlijke sfeer. Zeker aan te raden omdat het ook betaalbaar is vergeleken met andere opleidingen.”

Mirjam M. - december 2022

Inschrijven voor deze cursus