Basiscursus

Basiscursus EMDR Volwassenen (4 dagen)

Ontdek de kracht van EMDR, een geprotocolleerde en cliëntgerichte behandelmethode om nare ervaringen te verwerken. Met onze VEN-erkende Basiscursus EMDR leer je effectief trauma gerelateerde stoornissen, zoals PTSS, en andere klachten te behandelen.
Meer informatie

Online: 1045,- | Blended: 1095,-
Online óf Blended
4 lesdagen
VEN erkend | Accreditaties: VGCt, FGzPt, NVvP

Kies een locatie en datum

Gewenste locatie
Online
Utrecht (blended)
Startdatum
Lesvormen: Online
Lesdata:
juni 2024
10 11
juli 2024
04
september 2024
04
Lestijden: 9.30u – 16.45u (m.u.v. eerste lesdag: 9.30u – 20.30u)
Deelnemers: 12 – 24 deelnemers
Lesvormen: Online
Lesdata:
oktober 2024
07 08
november 2024
08
december 2024
13
Lestijden: 9.30u – 16.45u (m.u.v. eerste lesdag: 9.30u – 20.30u)
Deelnemers: 12 – 24 deelnemers
Lesdagen: Op locatie: Cursus- en vergadercentrum Domstad*
Lesvormen: Online Op locatie
Lesdata:
mei 2024
22 23
juni 2024
20
juli 2024
19
Lestijden: 9.30u – 16.45u (m.u.v. eerste lesdag: 9.30u – 20.30u)
Docent(en): Tilly Koolstra
Deelnemers: 12 – 24 deelnemers
Lesvormen: Online Op locatie
Lesdata:
oktober 2024
02 03
november 2024
06
december 2024
11
Lestijden: 9.30u – 16.45u (m.u.v. eerste lesdag: 9.30u – 20.30u)
Docent(en): René van Diest
Deelnemers: 12 – 24 deelnemers

Op de hoogte blijven van alle nieuwe data? Schrijf je in als geïnteresseerde.

De voordelen van Vlokhoven

 • VEN erkend, zoals je gewend bent
 • 14 dagen bedenktijd
 • Betalen in 3 termijnen
 • Altijd persoonlijk contact via whatsapp, telefoon of mail
 • + 1.000 geslaagden gingen je voor 🎓
Beschrijving
Accreditaties
Doelgroep
Docenten
Literatuur
Reviews

Beschrijving

Waarom kiezen voor de Basiscursus EMDR? 

 • Ontwikkel de vaardigheden om cliënten met relatief ongecompliceerde PTSS effectief te behandelen. Je leert hoe je EMDR kunt gebruiken om cliënten te helpen hun trauma’s te verwerken en hun dagelijkse leven weer op te pakken.
 • Krijg een grondig inzicht in het EMDR-protocol en de indicatiestelling bij volwassenen. Je leert hoe je dit effectieve behandelingsprotocol op een gestructureerde manier kunt toepassen om cliënten met traumagerelateerde klachten te helpen.
 • Leer hoe je EMDR niet alleen effectief in kunt zetten bij PTSS, maar ook bij andere klachten zoals specifieke fobieën, obsessief-compulsieve stoornis, paniekstoornis, zelfbeeldproblemen, chronische pijn en gedragsproblemen bij kinderen.

Inhoud van de Basiscursus EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een kortdurende, gestructureerde en cliëntgerichte aanpak voor het behandelen van trauma gerelateerde angstklachten. Deze klachten ontstaan door een nare gebeurtenis, waarbij alleen al het denken eraan een emotionele reactie veroorzaakt. Hierbij is er een duidelijke link tussen de traumatische ervaring en huidige symptomen zoals angst, somberheid, herbelevingen en slaapproblemen.

Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat EMDR zeer effectief is voor cliënten met Posttraumatische Stressstoornis (PTSS). Vaak kunnen cliënten na slechts enkele sessies hun dagelijkse routine hervatten.

Wat kun je verwachten van de Basiscursus EMDR?

In deze basiscursus leer je EMDR toepassen bij relatief ongecompliceerde posttraumatische stressstoornissen (type 1 trauma) en andere trauma-gerelateerde aandoeningen. We nemen het basisprotocol van EMDR stapsgewijs door en maken gebruik van:

 • Inleidende theorieën (inclusief de empirische status van EMDR en werkingsmechanismen)
 • Live- en videodemonstraties
 • Semi-plenaire oefeningen
 • Begeleide praktijkoefeningen in duo’s

Deze cursus richt zich niet op complexe situaties, specifieke doelgroepen of bredere toepassingen, zoals complexe PTSS. Voor het behandelen van dergelijke problemen is de EMDR vervolgtraining aanbevolen.

Planning

Tijdens deze vierdaagse basisopleiding EMDR leer je de technieken begrijpen en toepassen.

 • Dag 1 & 2 (opeenvolgend):
  Op de eerste twee dagen oefenen we in kleine groepen en duo’s met emotioneel beladen herinneringen van de deelnemers. Vóór de derde dag passen de deelnemers EMDR toe op hun cliënten en maken ze video-opnames van deze sessies.
 • Dag 3:
  Op de derde dag gaan we dieper in op het toepassen van EMDR bij cliënten en is er een schriftelijke toets.
 • Dag 4:
  Tijdens de laatste dag bekijken en bespreken we gezamenlijk de videofragmenten van de EMDR-sessies. Er is gelegenheid om vragen te stellen over ervaringen met EMDR in de praktijk.

Voor meer informatie over de toelatingseisen, bekijk de EMDR Folder lidmaatschap VEN.

Vragen over de cursus? Neem dan contact op via ons contactformulier of welkom@vlokhovenopleidingen.nl.

Accreditaties

Deze cursus is voor de volgende beroepsgroepen geaccrediteerd:

Basiscursus EMDR Volwassenen (4 dagen)

476363

Basiscursus EMDR Volwassenen (4 dagen)

518195

Onze opleidingen zijn in overleg ook te accrediteren voor andere beroepsverenigingen. Noteer bij je inschrijving bij welke beroepsvereniging jij de cursus geaccrediteerd wil hebben en wij maken het in orde.

Doelgroep

Je dient te voldoen aan de toelatingsvoorwaarden van de Vereniging EMDR Nederland. Twijfel je of je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden voor de EMDR basisopleiding? Dien dan een verzoek om toelating/dispensatie in bij de registratiecommissie van de VEN.

Tot de basistraining worden personen toegelaten die voldoen aan de volgende eisen:

(1) Opleiding

Universitaire masteropleiding tot psycholoog, pedagoog, geeste­lijk gezondheidskundige of arts, danwel opgeleid tot verpleegkundig specialist (MSc) met specialisatie GGZ in combinatie met artikel 14 BIG-registratie,

aangevuld met één van de volgende kwalificaties:

 • BIG-registratie als gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut of psychiater, dan wel ten minste één jaar in opleiding zijnde tot één van deze registraties.
 • Registratie als Cognitief Gedragstherapeut VGCt in opleiding (aspirant lid*), of Cognitief Gedragstherapeut VGCt (gewoon lid).
  *LET OP: bij inschrijving als aspirant lid moet je het door de VGCt verstrekte bewijs van cgt’er in opleiding meesturen. Houd er rekening mee dat een aanvraag tot lidmaatschap bij de VGCt tot drie maanden kan duren.
 • Registratie als systeemtherapeut (LID ST) bij de NVRG.
 • Registratie als Seksuoloog NVVS
 • registratie als Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP, Orthopedagoog-Generalist NVO of Postmaster Orthopedagoog/ Psycholoog SKJ, dan wel tenminste een jaar in opleiding tot een van deze registraties of in geval van sprokkelroute voor SKJ registratie, minimaal 240 (50%) behaalde punten van de vereiste 480 voor de postmaster registratie SKJ
 • Een opleiding die naar het oordeel van de registratiecommissie gelijkwaardig is aan deze kwalificaties. Hiervoor dien je een bewijs te sturen naar info@vlokhovenopleidingen.nl naast je inschrijving.

(2) Werkervaring

Ten minste 16 uur per week werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg of een naar het oordeel van de registratiecommissie daaraan gelijk te stellen setting, waarvan ten minste 12 uur in de patiëntenzorg met de leeftijdsgroep van de gekozen differentiatie.

Indien je een registratie als Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP, Orthopedagoog Generalist NVO of Postmaster SKJ hebt, is het van belang om te bekijken of deze cursus (volwassenen) of de kind en jeugd variant meer passend is.

Voor meer informatie: www.emdr.nl of vereniging@emdr.nl.

Docenten

Erik ten Broeke

Erik ten Broeke

Onze docent Erik ten Broeke is klinisch psycholoog, psychotherapeut en opleider/supervisor voor de VGCt. Bovendien is hij door EMDR-Europe gecertificeerd als trainer EMDR. In samenwerking met onder andere Ad de Jongh schreef hij tal van artikelen en boeken over EMDR, waaronder ‘Handboek EMDR’, ‘Praktijkboek EMDR (deel I en II)’ en ‘Vraagbaak EMDR’.
Meer over Erik ten Broeke

Tilly Koolstra

Tilly Koolstra

Onze docent Tilly Koolstra is Klinisch psycholoog en psychotherapeut. Daarnaast is Tilly gecertificeerd traumatherapeut NtVP, erkend trainer en supervisor bij de VEN (Vereniging EMDR Nederland) en supervisor voor de VGCt, VKJP en de NVP. Daarnaast is zij leersupervisor en leertherapeut. Ze maakt deel uit van het bestuur van de VEN.
Meer over Tilly Koolstra

René van Diest

René van Diest

Met ruim 25 jaar ervaring in de GGZ heeft hij René gewerkt voor de Koninklijke Landmacht, RIAGG, in de verslavingszorg (klinisch en ambulant), bij HSK en in de ziekenhuispsychiatrie. Momenteel werkt hij fulltime in zijn eigen praktijk 'Psychotherapiepraktijk van Diest' waar hij enkel nog behandeling aanbiedt in het kader van Specialistische GGZ.
Meer over René van Diest

Linda Ermers

Linda Ermers

Onze docent Linda is GZ-psycholoog, EMDR Europe Practitioner, supervisor bij de Vereniging EMDR Nederland (VEN) en EMDR Europe trainer i.o. Ze heeft ruime ervaring binnen de GGZ met traumasensitieve zorg, zowel met kind & jeugd als volwassen.
Meer over Linda Ermers

Literatuur

Onderstaand boek dient aangeschaft en volledig gelezen te worden voor aanvang van de cursus:

 • De Jongh, A. & Ten Broeke, E. (2018). Handboek EMDR: een geprotocolleerde behandelmethode voor de gevolgen van psychotrauma (7e druk). Amsterdam: Pearson Assessment and Information B.V. ISBN: 9789043036474.

Voorafgaand aan de start van de opleiding ontvang je toegang tot de digitale cursusmap met benodigde literatuur, hand-outs en protocollen:

 • Verschillen Ned. EMDR standaardprotocol en origineel van Shapiro Deel I
 • Verschillen Ned. EMDR standaardprotocol en origineel van Shapiro Deel II
 • Verschillen Ned. EMDR standaardprotocol en origineel van Shapiro Deel III
 • Verschillen Scherpstellen en desensitisatie Deel IV

De geschatte studiebelasting bedraagt in totaal 62 uur (32 uur onderwijs en 30 uur zelfstudie/huiswerk).

Reviews

“Ik heb afgelopen periode de basiscursus EMDR gevolgd, wat twee dagen op locatie in Utrecht en twee dagen online was. Ik ben erg te spreken over onze docenten: Erik ten Broeke en René van Diest. Beiden deskundige en betrokken docenten, waar je aandacht en interesse door geboeid blijft. Ze geven veel voorbeelden vanuit eigen ervaring en geven de cursus op enthousiaste wijze! Ik zou de cursus zeker aanraden vanuit Vlokhoven Opleidingen. Het aanmeldproces is makkelijk, de informatie tijdig en helder gedeeld en ze zijn goed bereikbaar voor eventuele vragen. Al met al een hele positieve ervaring :)”

Iris Verschuur - Februari 2023

“In álles een positieve ervaring: Goede communicatie, goede inhoud cursus, fijne en zeer bekwame trainer, leuk pakketje bij afsluiten cursus. Zou volgende keer geen seconde twijfelen om weer een opleiding via Vlokhoven te volgen!”

Merel - Januari 2023

Ik heb de basisopleiding EMDR gevolgd. Ik zag op tegen volledig online onderwijs maar het is me onwijs meegevallen. Ik zou het zo weer doen.

Gwen Teo - februari 2022

Inschrijven voor deze cursus