STAP-budget: de volgende ronde is op 28 februari.

Basiscursus

Basiscursus EMDR Volwassenen

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een geprotocolleerde en cliëntgericht behandelmethode om nare ervaringen te verwerken. Je leert het behandelprotocol van EMDR toepassen op cliënten en oefent met eigen casuïstiek. Na de cursus ben je in staat om trauma gerelateerde stoornissen (zoals PTSS) en andere trauma gerelateerde klachten te behandelen.

Meer informatie

€1045
Online óf Blended
4 lesdagen
Accreditaties: VGCt, FGzPt, VEN erkend

Kies een locatie en datum

Gewenste locatie
Online
Utrecht (blended)
Startdatum
Lesdata:
maart
28, 29
april
17
mei
15
Lestijden: 9.30u – 16.45u (m.u.v. eerste lesdag: 9.30u – 20.30u)
Deelnemers: 12 – 24 deelnemers
Lesdagen: Lesdag 1 & 2: Utrecht, lesdag 3 & 4: online
Lesdata:
Februari 2023
08, 09
Maart 2023
09
April 2023
06
Lestijden: 9.30u – 16.45u (m.u.v. eerste lesdag: 9.30u – 20.30u)
Docent(en): Tilly Koolstra
Deelnemers: 12 – 24 deelnemers
Lesdagen: Lesdag 1 & 2: Utrecht, lesdag 3 & 4: online
Lesdata:
maart 2023
29, 30 (Utrecht)
mei 2023
25 (online)
juni 2023
29 (online)
Lestijden: 9.30u – 16.45u (m.u.v. eerste lesdag: 9.30u – 20.30u)
Docent(en): Tilly Koolstra
Deelnemers: 12 – 24 deelnemers

Op de hoogte blijven van nieuwe data? Schrijf je in als belangstellende.

De voordelen van Vlokhoven

 • Gespreid betalen mogelijk
 • 14 dagen bedenktijd
 • Hoge beoordeling opleidingen 9.8/10
 • Gekwalificeerde docenten met specialistische praktijkervaring
 • VEN erkend
Beschrijving
Accreditaties
Doelgroep
Docenten
Literatuur
Reviews

Beschrijving

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een kortdurende, geprotocolleerde en cliëntgerichte behandelmethode voor traumagerelateerde angstklachten. Dit zijn klachten die zijn ontstaan als direct gevolg van een concrete, akelige gebeurtenis, waarbij het denken aan deze gebeurtenis nog steeds een emotionele reactie oproept, en waarbij een causale relatie tussen deze ervaring en de huidige symptomatologie (bijv. angstklachten, somberheid, herbelevingen, slaapproblemen) aannemelijk is.

Verschillende wetenschappelijke studies wijzen uit dat cliënten met Posttraumatische Stress-stoornis (PTSS) goed op EMDR reageren. De ervaring leert dat cliënten met een trauma na een eenmalige gebeurtenis vaak al na enkele zittingen in staat om hun normale dagelijkse bezigheden weer op te pakken. Inmiddels is EMDR-therapie ook effectief gebleken voor de behandeling van andere klachten (specifieke fobieën, obsessieve-compulsieve stoornis, paniekstoornis, zelfbeeldproblemen, chronische pijn en gedragsproblemen bij kinderen). Daarnaast lijkt EMDR een rol te kunnen spelen als aanvulling bij bestaande behandeling (verslavingsstoornissen, unipolaire depressie en bipolaire depressie).

Doelstelling

Deze vierdaagse basisopleiding is gericht op het leren toepassen van EMDR bij relatief ongecompliceerde posttraumatische stressstoornis (type 1 trauma) en andere aan trauma gerelateerde stoornissen. Binnen deze cursus ligt er geen nadruk op complexe situaties, specifieke doelgroepen en bredere toepassingsmogelijkheden, waaronder complexe PTSS. Om deze problematiek te kunnen behandelen wordt een EMDR vervolgtraining noodzakelijk geacht.

Wat leer je?

 • Je krijgt inzicht in het EMDR-protocol en indicatiestelling bij volwassen
 • Je hebt oog voor de toepassingsmogelijkheden van EMDR in behandeling
 • Je bent in staat om relatief ongecompliceerde PTSS te behandelen

Inhoud

Stap voor stap wordt het EMDR basisprotocol doorgenomen en toegelicht. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van:

 • Theoretische inleidingen (waaronder de empirische status van EMDR en werkingsmechanismen)
 • Live- en videodemonstraties
 • Semi-plenaire oefeningen
 • Gesuperviseerde praktijkoefeningen in tweetallen

Planning

Deze vierdaagse basisopleiding is gericht op het begrijpen en leren uitvoeren van EMDR.

 • Eerste en tweede dag (opeenvolgend)
  De eerste twee dagen wordt geoefend in kleine groepen en in tweetallen. Bij oefening in tweetallen wordt gebruik gemaakt van min of meer emotioneel beladen herinneringen van de deelnemers. In de weken voorafgaand aan de derde dag dienen de deelnemers EMDR toe te passen bij hun cliënten. Ook maken zij video-opnamen van behandelingen van hun cliënten.
 • Derde dag
  Op de derde dag wordt dieper ingegaan op het toepassen van EMDR bij cliënten. Er vindt ook een schriftelijke toets plaats.
 • Vierde dag
  Tijdens de vierde dag worden de door alle deelnemers gemaakt videofragmenten van EMDR-sessies met een eigen cliënt plenair bekeken en besproken. Er is ruimte om stil te staan bij vragen die deelnemers hebben naar aanleiding van (hun) ervaringen met EMDR in de praktijk.

Na deelname aan de training kun je lid worden van de ‘Vereniging EMDR Nederland’. Informatie hierover wordt tijdens de training verstrekt. Kijk op de website van de VEN voor uitgebreide informatie over de registratie bij de Vereniging EMDR Nederland. Voor behandeling van kinderen en adolescenten met EMDR bestaat er een apart opleidingstraject. Zie www.emdrkindenjeugd.nl.

Meer informatie over de toelatingseisen? Kijk in de EMDR Folder lidmaatschap VEN.

Vragen over de cursus? Neem dan contact op via ons contactformulier of welkom@vlokhovenopleidingen.nl

Accreditaties

De cursus is geaccrediteerd met ID nummer 440110 voor de volgende beroepsgroepen (t/m 22-10-2022):

 • Vereniging EMDR Nederland (VEN)
 • Cognitief gedragstherapeuten (VGCt)
  • 32 uur VGCt – Nascholingscursus
 • Accreditatiebureau FGzPt
  • 29 uur Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog
 • Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register
  • 30 uur Scholing verpleegkundig specialiste

De cursus is geaccrediteerd met ID nummer 476363 voor de volgende beroepsgroepen (vanaf 23-10-2022):

 • Vereniging EMDR Nederland (VEN)
 • Cognitief gedragstherapeuten (VGCt)
  • 32 uur VGCt – Nascholingscursus
 • Accreditatiebureau FGzPt
  • 29 uur Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog

Heb je een accreditatie nodig bij een andere beroepsvereniging? Laat het ons dan even weten via info@vlokhovenopleidingen.nl

Doelgroep

Je dient te voldoen aan de toelatingsvoorwaarden van de Vereniging EMDR Nederland. Twijfel je of je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden voor de EMDR basisopleiding? Dien dan een verzoek om toelating/dispensatie in bij de registratiecommissie van de VEN.

Tot de basistraining worden personen toegelaten die voldoen aan de volgende eisen:

(1) Opleiding

Universitaire masteropleiding tot psycholoog, pedagoog, geeste­lijk gezondheidskundige of arts, danwel opgeleid tot verpleegkundig specialist (MSc) met specialisatie GGZ in combinatie met artikel 14 BIG-registratie,

aangevuld met één van de volgende kwalificaties:

 • BIG-registratie als gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut of psychiater, dan wel ten minste één jaar in opleiding zijnde tot één van deze registraties.
 • Registratie als Cognitief Gedragstherapeut VGCt in opleiding (aspirant lid*), of Cognitief Gedragstherapeut VGCt (gewoon lid).
  *LET OP: bij inschrijving als aspirant lid moet je het door de VGCt verstrekte bewijs van cgt’er in opleiding meesturen. Houd er rekening mee dat een aanvraag tot lidmaatschap bij de VGCt tot drie maanden kan duren.
 • Registratie als systeemtherapeut (LID ST) bij de NVRG.
 • Registratie als Seksuoloog NVVS
 • registratie als Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP, Orthopedagoog-Generalist NVO of Postmaster Orthopedagoog/ Psycholoog SKJ, dan wel tenminste een jaar in opleiding tot een van deze registraties of in geval van sprokkelroute voor SKJ registratie, minimaal 240 (50%) behaalde punten van de vereiste 480 voor de postmaster registratie SKJ
 • Een opleiding die naar het oordeel van de registratiecommissie gelijkwaardig is aan deze kwalificaties. Hiervoor dien je een bewijs te sturen naar info@vlokhovenopleidingen.nl naast je inschrijving.

(2) Werkervaring

Ten minste 16 uur per week werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg of een naar het oordeel van de registratiecommissie daaraan gelijk te stellen setting, waarvan ten minste 12 uur in de patiëntenzorg met de leeftijdsgroep van de gekozen differentiatie.

Indien je een registratie als Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP, Orthopedagoog Generalist NVO of Postmaster SKJ hebt, is het van belang om te bekijken of deze cursus (volwassenen) of de kind en jeugd variant meer passend is.

Voor meer informatie: www.emdr.nl of vereniging@emdr.nl.

Docenten

Erik ten Broeke

Erik ten Broeke

Onze docent Erik ten Broeke is klinisch psycholoog, psychotherapeut en opleider/supervisor voor de VGCt. Bovendien is hij door EMDR-Europe gecertificeerd als trainer EMDR. In samenwerking met onder andere Ad de Jongh schreef hij tal van artikelen en boeken over EMDR, waaronder ‘Handboek EMDR’, ‘Praktijkboek EMDR (deel I en II)’ en ‘Vraagbaak EMDR’.
Meer over Erik ten Broeke

Tilly Koolstra

Tilly Koolstra

Onze docent Tilly Koolstra is Klinisch psycholoog en psychotherapeut. Daarnaast is Tilly gecertificeerd traumatherapeut NtVP, erkend trainer en supervisor bij de VEN (Vereniging EMDR Nederland) en supervisor voor de VGCt, VKJP en de NVP. Daarnaast is zij leersupervisor en leertherapeut. Ze maakt deel uit van het bestuur van de VEN.
Meer over Tilly Koolstra

René van Diest

René van Diest

Met ruim 25 jaar ervaring in de GGZ heeft hij René gewerkt voor de Koninklijke Landmacht, RIAGG, in de verslavingszorg (klinisch en ambulant), bij HSK en in de ziekenhuispsychiatrie. Momenteel werkt hij fulltime in zijn eigen praktijk 'Psychotherapiepraktijk van Diest' waar hij enkel nog behandeling aanbiedt in het kader van Specialistische GGZ.
Meer over René van Diest

Literatuur

Onderstaand boek dient aangeschaft en volledig gelezen te worden voor aanvang van de cursus:

 • De Jongh, A. & Ten Broeke, E. (2018). Handboek EMDR: een geprotocolleerde behandelmethode voor de gevolgen van psychotrauma (7e druk). Amsterdam: Pearson Assessment and Information B.V. ISBN: 9789043036474.

Voorafgaand aan de start van de opleiding ontvangen je een cursusmap met hand-outs en protocollen:

 • Verschillen Ned. EMDR standaardprotocol en origineel van Shapiro Deel I
 • Verschillen Ned. EMDR standaardprotocol en origineel van Shapiro Deel II
 • Verschillen Ned. EMDR standaardprotocol en origineel van Shapiro Deel III
 • Verschillen Scherpstellen en desensitisatie Deel IV

De geschatte studiebelasting bedraagt in totaal 62 uur (32 uur onderwijs en 30 uur zelfstudie/huiswerk).

Reviews

“Ik heb afgelopen periode de basiscursus EMDR gevolgd, wat twee dagen op locatie in Utrecht en twee dagen online was. Ik ben erg te spreken over onze docenten: Erik ten Broeke en René van Diest. Beiden deskundige en betrokken docenten, waar je aandacht en interesse door geboeid blijft. Ze geven veel voorbeelden vanuit eigen ervaring en geven de cursus op enthousiaste wijze! Ik zou de cursus zeker aanraden vanuit Vlokhoven Opleidingen. Het aanmeldproces is makkelijk, de informatie tijdig en helder gedeeld en ze zijn goed bereikbaar voor eventuele vragen. Al met al een hele positieve ervaring :)”

Iris Verschuur - Februari 2023

“In álles een positieve ervaring: Goede communicatie, goede inhoud cursus, fijne en zeer bekwame trainer, leuk pakketje bij afsluiten cursus. Zou volgende keer geen seconde twijfelen om weer een opleiding via Vlokhoven te volgen!”

Merel - Januari 2023

Ik heb de basisopleiding EMDR gevolgd. Ik zag op tegen volledig online onderwijs maar het is me onwijs meegevallen. Ik zou het zo weer doen.

Gwen Teo - februari 2022

Inschrijven voor deze cursus