5 Do’s voor je cv

Het is zomervakantie en er zijn heel wat mensen die een sollicitatiebrief moeten opstellen. Ben je op zoek naar een stage of op zoek naar je eerste baan als psycholoog? Dan kunnen deze tips van toegevoegde waarde zijn voor het maken van jouw cv. Deze handige tips zijn tevens te vinden in het boek Aan de slag als psycholoog.

 1. Onderscheid je met je cv
  Met een korte karakterschets kan een potentiële werkgever in één oogopslag zien wie jij bent als persoon. Naast deze kenmerken is je cv een reflectie van je persoonlijkheid: is het netjes of rommelig? Is het mooi vormgegeven en zijn de verschillende onderdelen consequent ingedeeld? Bij het maken van je cv heb je de kans om je te onderscheiden van andere kandidaten. Besteed er voldoende aandacht aan.
 2. Maak je toegevoegde waarde duidelijk
  Geef een duidelijk overzicht van je werkervaring (bijbaantjes en vrijwilligerswerk). Eventuele extra vaardigheden die je hebt opgedaan en relevante cursussen en diploma’s kun je in een aparte paragraaf zetten. Veel werkgevers vinden het leuk om een idee te krijgen van de hele persoon, dus met een of twee belangrijke hobby’s kun je ook opvallen.
 3. Optimaliseer je cv naar aanleiding van de functie waarvoor je solliciteert
  Zorg dat je cv zoveel mogelijk aansluit bij de functie-eisen in de vacaturetekst. Maak voor iedere sollicitatie een nieuwe cv. Je kunt je ervaringen niet veranderen, maar wel de focus leggen op taken die relevant kunnen zijn voor je nieuwe baan. Probeer geen man van alles te zijn, maar een meester van niks. Uit jouw cv moet duidelijk naar voren komen waarom je specifiek op deze functie solliciteert.
 4. Gebruik een professionele profielfoto
  Met een goede en sprekende foto pak je snel de aandacht van de lezer. Zorg voor een recente foto van hoge kwaliteit. Kies een foto waarop je professioneel en aantrekkelijk overkomt met een open uitstraling en een natuurlijke glimlach. Zorg dat de kleding op de foto past bij de functie waarvoor je solliciteert. Houd er ook rekening mee dat je achtergrond bij voorkeur een professionele setting is. Mocht je hier geen beschikking over hebben dan is een neutrale achtergrond vaak de meest veilige optie.
 5. Zorg voor een strakke lay-out
  Een goed verzorgde cv met een mooie lay-out valt op en geeft een betere indruk dan een rommelig document. Het is echt niet nodig om volledig los te gaan in Photoshop of Indesign. Een nette uitlijning en goed gebruik van kopjes dragen hier al aan bij. Het belangrijkste is dat er een inhoud bestaat en een duidelijke visuele hiërarchie. De persoon die jouw cv leest zou in een oogopslag moeten kunnen zien of jij over relevante werkervaring beschikt. Zoek eventueel een voorbeeld cv op internet om inspiratie op te doen.

Wil jij gebruikmaken van onze cv-service? Wij kijken gratis cv’s na! Stuur een mail naar info@vlokhovenopleidingen.nl en we zullen binnen een week reageren op jouw cv met een aantal bruikbare tips. 

Categorie: Blog

Naar kennisbank