Ik was bezig met het schrijven van het boek Aan de slag als psycholoog en in een korte tijd sprak ik tientallen onbekende psychologen (en niet-psychologen). Ik haalde hier onwijs veel uit; energie, adviezen, soms zelfs een sollicitatiegesprek, of een andere kijk op mijn visie in het leven. Eigenlijk was ik gewoon aan het netwerken! In deze blog vertel ik je wat ik de afgelopen jaren heb geleerd over netwerken en geef ik je een aantal tips.
Doel van netwerken
Een veel gemaakte fout – ja, ook ik maakte die fout – is dat men denkt dat een netwerkgesprek bedoeld is om aan een baan te komen. Het doel van netwerken is in eerste instantie om nieuwe contacten te leggen en niet om het vinden van een (nieuwe) baan. Vraag bij een netwerkgesprek daarom nooit concreet om een baan. Vraag juist om advies en met wie je nog meer contact kunt opnemen want dit brengt je veel verder. Mensen zijn namelijk bereid om advies te geven of met je te sparren, maar willen meestal geen gesprek met iemand die om een baan vraagt. Dat komt behoeftig over en maakt je onaantrekkelijk.
Met wie en waar begin je?
Vaak zeggen mensen dat ze geen goed netwerk hebben. Het punt is dat iedereen een netwerk heeft. Mensen weten vaak alleen niet waar ze moeten beginnen. Je kunt beginnen bij de mensen die je persoonlijk kent. Want ook niet-psychologen zijn mensen waarmee je kan sparren! Netwerken is namelijk niet meer dan een gesprek tussen twee personen die misschien iets voor elkaar kunnen betekenen. Er zijn mensen die er tegenop zien om aan hun netwerk te werken, maar het punt is om het niet te zwaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan iemand uit jouw omgeving vragen om een keer een kopje koffie te drinken. Als je thuis op de bank blijft zitten, verandert er gegarandeerd niets.
Wat ik al zei is het dus ook belangrijk om niemand uit jouw netwerk uit te sluiten. Niet-psychologen hebben namelijk ook een netwerken; misschien hebben zei wel een psycholoog in het netwerk. Begin met netwerken bij familie en vrienden. Benader gewoon iedereen in je eerste kring en vertel wie jij bent en waar jij voor staat met als eerste doel om nieuwe contacten te krijgen waar je verder mee kunt netwerken. Probeer je verhaal luchtig te houden en toon jouw enthousiasme. Belangrijk is in ieder geval dat duidelijk wordt waar jij voldoening uithaalt en dat je bereid bent er echt voor te gaan. Op deze manier word je vaak doorverwezen naar iemand die ‘relevanter’ is of meer voor jou kan betekenen.
Bouw jouw netwerk op
Gebruik sociale media zoals Facebook en LinkedIn om jouw netwerk op te bouwen. Speel jezelf op een eenvoudige manier in de kijker door bijvoorbeeld een actieve bijdrage te leveren in discussiegroepen op sociale media. Je zult merken dat je – zodra je netwerk zich uitbreidt – in de tweede, derde of wellicht vierde kring, steeds dichter bij het vuur komt: een potentiële werkgever. Zorg daarom dat je jouw verhaal scherp blijft houden en blijf enthousiast! Na heel wat netwerkgesprekken, kun je uiteindelijk bij een leidinggevende terecht komen met uitzicht op een nieuwe baan. Dat is het punt waarop het echt interessant wordt.
Onderhoud jouw netwerk
Het onderhouden van een netwerk wordt vaak onderschat maar is van cruciaal belang. Met een grote vriendenlijst op LinkedIn en Facebook, en een stapel visitekaartjes heb je een goede basis voor je netwerk. Het is belangrijk om deze goed te onderhouden. Laat je onvoldoende van je horen – na een netwerkgesprek bijvoorbeeld – dan bestaat de kans dat je vergeten wordt.
Netwerken kan lang duren
Een nadeel van netwerken is dat het lang kan duren. Je bent aan het zaaien en je weet niet wanneer je kunt oogsten. Je weet nooit hoe lang het duurt voordat er een baan op je pad komt. Soms duurt het zo lang dat je de wanhoop nabij bent. Voor deze moeilijke momenten is het belangrijk om mensen om je heen te hebben waar je steun aan hebt en waar je je hart kunt luchten. Dit uiteraard niet met als doel om te netwerken maar om steun te krijgen. Het zal je op de been houden op momenten dat je het moeilijk krijgt en zorgen dat je je kunt herpakken. Het spreekt voor zich dat je dit doet bij een persoon die je vertrouwt en waar je je goed bij voelt. Deze momenten waarop je je herlaadt, zorgen ervoor dat je niet in een negatieve spiraal terecht komt en jij je gehoord voelt. Uiteindelijk komt er een moment dat je gebeld wordt en een persoon aan de andere kant van de lijn een blijde boodschap voor je heeft.