Een basiscursus CGT volgen op Bonaire? Psycholoog Franka over haar ervaringen
Begin juni 2021 startte Franka Locadia vanuit Bonaire met de basiscursus cognitieve gedragstherapie. Ze is hiermee een van de eerste psychologen van de ABC-eilanden die bij Vlokhoven Opleidingen een basiscursus CGT volgt. Als opleider leveren we graag een bijdrage aan de professionalisering van de geestelijke gezondheidszorg op de Nederlandse Antillen. Online-onderwijs maakt het ook mogelijk voor psychologen buiten Nederland om geaccrediteerde nascholing te volgen.
Bjorn van Vlokhoven 22 oktober 2021
Franka Locadia heeft gestudeerd in Nederland, maar werkt momenteel als psycholoog op Bonaire. Reizen heeft ze altijd leuk gevonden. “Na het behalen van mijn bachelor bul heb ik gekozen om een tijd te gaan reizen. Dit was in 2016. Mijn vader komt uit Curaçao dus ook dat eiland heb ik onder andere verkend.” Toen ze slaagde voor haar master wilde ze weer een tijd gaan reizen. “Vanwege COVID-19 is dat helaas niet meer gelukt.” Toch betekende dat niet meteen het einde van een nieuw avontuur in het buitenland.
“In de laatste periode van mijn stage bij Stichting Centrum ‘45 kwam ik in contact met een collega die naar Bonaire zou vertrekken om daar te werken. Via die collega heb ik contact gelegd met mijn huidige werkplek in Bonaire.” En zo geschiedde. In augustus 2020 vertrok Franka naar Bonaire met het idee om daar twee maanden te gaan werken in de tweedelijns GGZ kind en jeugd. Het jaar erop startte ze al met extra werkzaamheden in de eerste lijn met volwassenen. Nu werkt ze er nog steeds. “Ik had in eerste instantie niet verwacht hier na veertien maanden nog te werken.”
Franka tijdens een online lesdag via Zoom. Beeld Franka Locadia
Hoe is het om te werken in de geestelijke gezondheidszorg op Bonaire? Is het te vergelijken met jouw ervaringen in Nederland? “De gemoedelijkheid, kleinschaligheid en rust waardeer ik enorm aan Bonaire. Het is anders dan de grote stad Rotterdam waar ik vandaan kom. Ook merk ik een groot cultureel verschil. Er wonen hier verschillende bevolkingsgroepen waaronder Amerikanen, mensen uit Latijns-Amerika en bewoners van de andere eilanden Curaçao en Aruba. In elk land gaat men anders om met psychische problemen. Bovendien is het eiland hier relatief klein waardoor je de mensen sneller tegenkomt buiten werktijd. Cliënten kunnen dus soms wat terughoudender zijn in het delen van hun klachten. Hier moet je dus extra goed op letten en rekening mee houden tijdens het behandelen van de cliënten.”
Waarom wilde je een CGT cursus volgen? “In mijn werk als psycholoog maakte ik deels gebruik van protocollaire behandelingen, maar miste hierin toch een bepaalde zekerheid en houvast. Door de CGT cursus te volgen hoopte ik om mijn behandelingen meer te kunnen kaderen. Op Bonaire heb je wel cursussen die we kunnen volgen, maar dit is vrijwel nooit geaccrediteerd onderwijs dat aansluit op de gz-opleiding. Ik was daarom dus heel blij om te zien dat Vlokhoven Opleidingen de basiscursus CGT online aanbood. Het was in het begin even wennen om intensief contact te hebben met een groep cursisten via een beeldscherm. Maar nu – richting het einde van de cursus – merken we dat de band is gegroeid en dat we elkaar echt beter hebben leren kennen.”
Hoe heb je het online onderwijs ervaren? “Het online onderwijs vind ik een mooie ontwikkeling. Het mooie aan het online onderwijs is dat we allemaal op gelijk niveau communiceren. Iedereen communiceert namelijk via de webcam. Dit in tegenstelling tot de eerste periode nadat Corona opkwam. Verschillende collega’s sloten dan via de webcam aan bij vergaderingen waarbij anderen wel op locatie aanwezig waren. Op dat moment is contact maken tussen de fysieke groep en de online groep een stuk moeilijker.”
Wat vind je een van de grootste voordelen van het online onderwijs? “In het verleden zou je naar Nederland moeten reizen of een incompany opleiding moeten organiseren, waarbij een docent uit Nederland hierheen kwam. Het mooie aan het online onderwijs is dat ik op Bonaire een geaccrediteerde cursus kan doen. Lekker efficiënt, zonder reistijd. Het fijne is dat we elkaar ook na de cursusdagen zien. We oefenen wekelijks online in groepen buiten de vaste lessen om.”
Heb je ook minder mooie kanten ervaren aan het online onderwijs? “Het nadeel van online onderwijs is dat er een tijdsverschil is tussen Bonaire en Nederland. De cursus in Nederland begint om 09.00u ‘s ochtends. Voor mij is dat 03.00u ‘s nachts. Dit kostte op het begin extra energie om in het ritme te komen. In mijn groep zat gelukkig een mede-cursist die vanuit Curaçao meedeed. Als ik met haar in het groepje zat om af te spreken dan zag ik dat het bij haar ook nog nacht was. Het is toch een fijne gedachte om te zien dat ik niet de enige ben die om 02.30u de wekker moet zetten. Het online onderwijs is intenser dan fysiek onderwijs, dus er worden meer pauzes toegevoegd. Als we 5 minuten pauze hadden dan deed ik altijd een powernap. Dit zorgde ervoor dat ik er weer tegenaan kon. Het doen van een powernap is een keer misgegaan. Ik had me verslapen. Achteraf konden we hier heel hard om lachen.”
Wat heb je geleerd tijdens de cursus? “De basiscursus CGT heeft me veel houvast gegeven. Ik heb het gevoel dat ik de dingen die ik doe beter kan plaatsen. Door gebruik te maken van het holistisch model heb ik bijvoorbeeld meer overzicht. Ook kon ik veel specifieke technieken meteen toepassen in de praktijk. De cursus sluiten we af met een mini N=1. Met dit verslag nemen we een cliënt onder de loep die we vervolgens tijdens de les presenteren. Een ander leerzaam onderdeel was het opnemen van een referaat die de cursisten vervolgens bekijken. Doordat ook de medecursisten mee kunnen kijken met de opdrachten krijgen we niet alleen feedback van de docent, maar ook van de medecursisten. De feedback gebruik ik niet alleen voor mijn mini N=1, maar kan ik ook toepassen bij mijn andere behandelingen.”
Hoe denk je dat de kennis uit de cursus later nog van pas kan komen tijdens je werk? “De cursus heeft bijgedragen aan meer inhoudelijke kennis over de verschillende ziektebeelden en de verschillende behandeltechnieken die daarbij kunnen worden ingezet. Hierbij is ook uitgebreid stilgestaan bij het diagnostische proces. Dit maakt dat ik in mijn behandelingen doelbewuster en gestructureerder ben gaan werken. Daarnaast zijn we ook veel praktisch aan de slag gegaan door het oefenen met gesprekstechnieken en het behandelen van verschillende casussen. In de cursus werd naast CGT ook stilgestaan bij het toepassen van andere behandelmethodes, zoals EMDR. Het was leerzaam om op zo’n brede manier bezig te zijn, ook voor in m’n verdere werk. De CGT cursus vormt een goede basis om mij verder te kunnen verdiepen, zoals ik hierna ook ga doen middels een basiscursus EMDR!“