STAP-budget: meld je aan voor de volgende ronde op 1 september. Bekijk voorwaarden

Sollicitatiegesprek? Bereid je voor met 6 tips

Je mag eindelijk op gesprek. Spannend, want je wilt enorm graag een baan als psycholoog en nu is het eindelijk zo ver. Een uitnodiging voor een gesprek is een stap in de goede richting. Hoe ga je dit gesprek aan en waar moet je aan denken?

Bereid je goed voor

Allereerst is het belangrijk te weten wat je wilt en wie je bent. Bereid daarom het gesprek goed voor. Oefen met vrienden en familieleden en vraag om feedback. Laat ze kritische vragen stellen. Neem altijd jouw cvsollicitatiebrief en vacature mee naar het sollicitatiegesprek en lees deze door voordat je het gesprek begint. Het komt onprofessioneel over als men bijzondere zinnen uit jouw brief citeert en jij daar geen inhoudelijk en adequaat antwoord op kan geven. Weet ook wie jouw gesprekspartners zijn. Google ze of zoek op LinkedIn of je mogelijk raakvlakken hebt of er dingen zijn die je graag zou willen weten.

Val op

Naast een interessante brief en cv zijn er andere manieren om op te vallen bij een sollicitatiegesprek. Een goed moment is bijvoorbeeld de allereerste ontmoeting met jouw gesprekspartner. Vaak ben je aan het wachten in de wachtkamer of bij de receptie en word je opgehaald door jouw gesprekspartner. Soms ga je daarna koffie halen of loop je een stuk door het gebouw naar de desbetreffende kamer. Heb je op dat moment geen interessant gespreksonderwerp of val je niet op, dan vervalt men vaak in het standaard ‘en heb je het kunnen vinden’ praatje.

Een goede tip is om koffie of drinken af te slaan. Zo voorkom je dat het moment na de initiële ontmoeting is onderbroken en kun je meteen overgaan tot het gesprek. Dit lijkt misschien een beetje zakelijk, maar uiteindelijk is dat waar zowel jij als de gesprekspartner voor gekomen zijn. Door meteen na de ontmoeting in gesprek te gaan zorg je voor een soepele overgang wat de flow van het gesprek ten goed kan komen.

Een andere goede tip is om minimaal een half uur van tevoren aanwezig te zijn en een rondje te lopen in de omgeving. Probeer interessante dingen op te pikken waar jij het over kan hebben in de 2 minuten dat jullie naar de desbetreffende kamer lopen. Zie je oprecht een mooi schilderij of iets interessants in de omgeving of ben je bijvoorbeeld al eens op deze locatie geweest, wees dan niet bang om dit te benoemen in de 2 minuten dat je naar de kamer loopt waar ‘het allemaal gaat gebeuren’. De gesprekspartner kan hierdoor direct geprikkeld worden waardoor jij meteen een goede eerste indruk maakt. Dit kan net het verschil maken!

Mocht je geen inspiratie hebben, dan heeft het ook geen zin om een gesprek te forceren. loop dan kalm met de gesprekspartner mee naar de kamer.

Heb altijd vragen

Aan het eind van het gesprek wordt 9 van de 10 keer gevraagd of je nog vragen hebt. Heb je geen vragen, dan kom je onvoorbereid over of lijk je niet geïnteresseerd te zijn in de baan. Bedenk tijdens jouw voorbereiding dus niet alleen welke vragen jij kunt verwachten, maar ook welke vragen jij kunt stellen. Voel hierbij wel goed aan welke vragen gepast zijn. En stel geen vragen om vragen te stellen, maar wees oprecht geïnteresseerd. Een goede vraag kan bijvoorbeeld zijn wat zij zo leuk vinden om bij het bedrijf te werken.

Kom niet afhankelijk over

Het is belangrijk om op te vallen bij jouw potentiële werkgever. Dit kun je doen door niet (te) afhankelijk over te komen tijdens het gesprek. Het kan bijvoorbeeld helpen door – naast jouw sollicitatiegesprek – nog andere gesprekken te hebben ingepland met psychologen en andere werkgevers. Dit hoeven geen sollicitatiegesprekken te zijn. Een netwerkgesprek (bijv. een kop koffie drinken bij een instelling of psycholoog) kan de spanning verlagen dat een sollicitatiegesprek de enige kans is op een baan. Hierdoor kom je minder afhankelijk over tijdens een sollicitatiegesprek. Belangrijk hierbij is dat het geen trucje moet zijn. Het moet oprecht zijn en ook zo overkomen. Heb je één sollicitatiegesprek en daarnaast in dezelfde week nog een aantal andere gesprekken met potentiële werkgevers, dan kom je veel zekerder over en minder afhankelijk. Je maakt je dan minder druk, omdat het een van de vele gesprekken is die je hebt. Dit geeft je het vertrouwen en de rust om er met een heel ander gevoel in te stappen dan wanneer je ‘maar’ één gesprek hebt staan.

Ben je zenuwen de baas

Je bent uitgenodigd voor een gesprek. Blijkbaar ziet de potentiële werkgever iets in je. Houd dat altijd in je achterhoofd en wees niet onzeker en bang voor een eventuele afwijzing. Jij bent wie je bent en blijkbaar vindt de potentiële werkgever jouw cv en sollicitatiebrief interessant. Met het sollicitatiegesprek kan jij deze interesse bevestigen. Op het moment dat je onzeker overkomt, kan de werkgever denken dat je ongeïnteresseerd bent of kan je in ieder geval niet het maximale van jezelf laten zien. Probeer daarom uit te vinden wat jij spannend vindt aan een sollicitatiegesprek. En probeer deze angsten aan ‘de tand te voelen’. Zijn dit bijvoorbeeld reële angsten? Hoe erg zou het zijn als de angsten in je hoofd daadwerkelijk uit zou komen? Als je dit bedenkt, valt de uitkomst vaak best wel mee en kan je met een gerust hart naar een sollicitatiegesprek. Mocht je tijdens het gesprek toch zenuwachtig zijn, wees dan niet bang om dit uit te spreken. Vaak wordt dit gewaardeerd en kan je alsnog rustiger het gesprek voeren.

Wees gelijkwaardig

Wees bij een sollicitatiegesprek niet te onderdanig. Wees jezelf, maar laat zien dat je zelfverzekerd bent. Probeer op één lijn te komen met jouw gesprekspartner (de potentiële werkgever) en laat je niet ondersneeuwen door zijn of haar vragen. Zorg dat je een gelijkwaardige gesprekspartner bent door bijvoorbeeld wedervragen te stellen. Werkgevers vragen vaak waarom jij wilt werken bij hun organisatie. Na jouw antwoord is het niet gek om de wedervraag te stellen waarom je gesprekspartner bij de organisatie werkt. Hierdoor laat jij je interesse zien in de gesprekspartner en kom je op een gelijkwaardige positie in het gesprek. Ook zou je aan het begin van het gesprek kunnen aangeven welke punten jij minimaal wilt bespreken in het gesprek. Hierdoor kan jij de inhoud van het sollicitatiegesprek meer sturen en bespreek jij de punten die jij belangrijk vindt.

Categorie: Blog

Naar kennisbank

Meer uit de kennisbank