Sollicitatiegesprek? Bereid je voor met 6 tips

Je mag eindelijk op gesprek. Spannend, want je wilt enorm graag een baan als psycholoog en nu is het eindelijk zo ver. Een uitnodiging voor een gesprek is een stap in de goede richting. Hoe ga je dit gesprek aan en waar moet je aan denken?




Bereid je goed voor

Allereerst is het belangrijk te weten wie je bent en wat je wilt. Bereid daarom het gesprek goed voor. Oefen met vrienden en familieleden en vraag om feedback. Laat ze kritische vragen stellen. Neem altijd jouw cvsollicitatiebrief en vacature mee naar het sollicitatiegesprek en lees deze goed door voordat je het gesprek begint. Het komt onprofessioneel over als men bijzondere zinnen uit jouw brief citeert en jij daar geen inhoudelijk en adequaat antwoord op kan geven. Weet ook wie jouw gesprekspartners zijn. Google ze of zoek op LinkedIn of je mogelijk raakvlakken hebt of er dingen zijn die je graag zou willen weten.

Val op

Je komt aan op locatie. Neemt plaats in de wachtruimte. Vervolgens wordt je door iemand opgehaald. Onderweg naar de vergaderruimte vervalt je gesprekspartner in het ‘en heb je het kunnen vinden’ praatje. Eenmaal aangekomen wordt er gevraagd of je misschien koffie of thee wilt. En dan begint het gesprek. Zonder toegang tot de daadwerkelijke statistieken, durf ik te voorspellen dat 9 van de 10 sollicitatiegesprekken zo beginnen.

Om op te vallen als kandidaat, wil je dit stereotype gespreksverloop doorbreken. Gelukkig kun je jezelf met onderstaande tips eenvoudig onderscheiden:

  1. Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent op de locatie. Het liefst minimaal een half uur van tevoren zodat je geen onnodige stress hebt omdat je moet haasten. Bovendien heb je dan de tijd om op je gemak rond te lopen en te wennen aan de omgeving. Kijk om je heen om een idee te krijgen van het bedrijf en de mensen die er werken. Probeer interessante dingen op te pikken waar je mogelijk later in het gesprek naar kunt verwijzen.
  2. Maak meteen een goede eerste indruk door je gesprekspartner te prikkelen. Zoek naar een interessant aanknopingspunt om het ijs te breken. Misschien ben je al eens op deze locatie of in de buurt geweest? Of heb je een mooi schilderij gezien op de gang? Wees niet bang om dit te benoemen. De gesprekspartner kan hierdoor direct geprikkeld worden waardoor jij meteen een goede eerste indruk maakt. Een goede start kan net het verschil maken voor een vloeiend gesprek.
    Mocht je geen inspiratie hebben, dan heeft het ook geen zin om een gesprek te forceren. Loop in dat geval kalm met de gesprekspartner mee naar de kamer.
  3. “Koffie, thee of iets anders?”
    “Nee hoor, dank u.”
    Een andere goede tip is om koffie of drinken af te slaan. Zo voorkom je dat je gesprekspartner afgeleid wordt en kun je meteen overgaan tot het gesprek. Dit lijkt misschien een beetje zakelijk, maar uiteindelijk is dat waar zowel jij als de gesprekspartner voor gekomen zijn. Door meteen na de ontmoeting in gesprek te gaan zorg je voor een soepele overgang wat de flow van het gesprek alleen maar ten goede komt. Als je toch iets wilt drinken, kun je zelf een flesje water meenemen of iets pakken wat al op tafel staat.

Stel altijd vragen

Aan het eind van het gesprek wordt 9 van de 10 keer gevraagd of je nog vragen hebt. Heb je geen vragen, dan kom je onvoorbereid over of lijk je niet geïnteresseerd te zijn in de baan. Bedenk tijdens jouw voorbereiding dus niet alleen welke vragen jij kunt verwachten, maar ook welke vragen jij kunt stellen. Voel hierbij wel goed aan welke vragen gepast zijn. En stel geen vragen om vragen te stellen, maar wees oprecht geïnteresseerd. Een goede vraag kan bijvoorbeeld zijn wat zij zo leuk vinden om bij het bedrijf te werken.

Kom niet afhankelijk over

Ik snap het, je hebt gesolliciteerd op een leuke functie en wilt dus graag de nieuwe kandidaat worden. Het is dus logisch dat je je enthousiasme voor deze functie goed over wilt brengen (lees: nauwelijks kunt onderdrukken). En hoewel het belangrijk is om te laten zien dat je enthousiast bent over een functie, wil je niet wanhopig overkomen. Dit kun je doen door niet (te) afhankelijk over te komen tijdens het gesprek. Je wilt namelijk niet dat een potentiële werkgever denkt dat je geen andere opties hebt. Kandidaten die veel keuzeopties hebben lijken namelijk altijd interessanter.

Vaak willen werkgever weten wat jouw positie in de arbeidsmarkt is. Ze willen weten of je erg gewild bent door andere organisaties. Daarom werkt het meestal in je voordeel om te zeggen dat je andere sollicitaties hebt lopen. Als je net start kan het echter lastig zijn om uitgenodigd te worden voor sollicitatiegesprekken. En het is ook niet per se noodzakelijk. Een netwerkgesprek (bijv. een kop koffie drinken bij een instelling of psycholoog) kan al zorgen voor minder druk tijdens je eerste gesprek.

Door proactief contacten te leggen in je netwerk, kom je minder afhankelijk over tijdens een sollicitatiegesprek. Belangrijk hierbij is dat het geen trucje moet zijn. Het moet oprecht zijn en ook zo overkomen.  Heb je één sollicitatiegesprek en daarnaast in dezelfde week nog een aantal andere gesprekken met potentiële werkgevers, dan kom je veel zelfverzekerder en minder afhankelijk over. Je maakt je dan minder druk, omdat het een van de vele gesprekken is die je hebt. Dit geeft je het vertrouwen en de rust om er met een heel ander gevoel in te stappen dan wanneer je ‘maar’ één gesprek hebt staan.

Ben je zenuwen de baas

Je bent uitgenodigd voor een gesprek. Blijkbaar ziet de potentiële werkgever iets in je. Houd dat altijd in je achterhoofd en wees niet bang voor een eventuele afwijzing. Jij bent wie je bent en blijkbaar vindt de potentiële werkgever jouw cv en sollicitatiebrief interessant. Met het sollicitatiegesprek kun jij deze interesse bevestigen. Op het moment dat je onzeker overkomt, kun je de illusie wekken dat je geen vertrouwen hebt in wat je kunt.

Probeer daarom uit te vinden wat jij spannend vindt aan een sollicitatiegesprek. En probeer deze angsten ‘aan de tand te voelen’. Zijn dit bijvoorbeeld reële angsten? En hoe erg zou het zijn als de angsten in je hoofd daadwerkelijk uit zou komen? Als je dit bedenkt, valt de uitkomst vaak best wel mee en kan je met een gerust hart naar een sollicitatiegesprek. Mocht je tijdens het gesprek toch zenuwachtig zijn, wees dan niet bang om dit uit te spreken. Vaak wordt dit gewaardeerd en kan je alsnog rustiger het gesprek voeren.

Wees niet onderdanig, maar ook niet dominant

Wees bij een sollicitatiegesprek niet te onderdanig. Wees jezelf, maar laat zien dat je zelfverzekerd bent. Probeer op één lijn te komen met jouw gesprekspartner (de potentiële werkgever) en laat je niet ondersneeuwen door zijn of haar vragen. Zorg dat je een gelijkwaardige gesprekspartner bent door bijvoorbeeld wedervragen te stellen. Werkgevers vragen vaak waarom jij wilt werken bij hun organisatie. Na jouw antwoord is het niet gek om de wedervraag te stellen waarom je gesprekspartner bij de organisatie werkt. Hierdoor laat jij je interesse zien in de gesprekspartner en kom je op een gelijkwaardige positie in het gesprek. Ook zou je aan het begin van het gesprek kunnen aangeven welke punten jij minimaal wilt bespreken in het gesprek. Hierdoor kan jij de inhoud van het sollicitatiegesprek meer sturen en bespreek jij de punten die jij belangrijk vindt.

Mochten bovenstaande tips nog niet voldoende zijn, dan kun je een bericht sturen naar welkom@vlokhovenopleidingen. Onze psychologen zijn altijd bereid om jou volledig klaar te stomen voor het eerste sollicitatiegesprek.

Categorie: Blog

Naar kennisbank