Vanwege de vakantieperiode zijn we minder goed bereikbaar t/m 19 juli

Vrijwilligerswerk is niet alleen goed voor je CV

Ik kwam er na mijn afstuderen achter dat het moeilijk was om aan een baan te komen. Moeilijk? In die fase voelde het alsof het onmogelijk was om aan een baan te komen. Naast het feit dat ik meer ging netwerken en het boek ‘Aan de slag als psycholoog’ ging schrijven, maakte ik ook de stap om vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik kwam op het idee om vrijwilligerswerk te doen na één van mijn netwerkgesprekken. Ik kreeg de vraag: “Welk signaal geef jij af met jouw cv? Wat zou een potentiële werkgever denken als hij/zij jouw cv zou zien?”.

Ik wilde graag in de ouderenzorg werken, maar gaf ik dat signaal wel af? Ik probeerde door de ogen van de werkgever te kijken en concludeerde dat mijn werkervaring niet zo heel veel raakvlakken had met de ouderenzorg. De eerste stap was gemaakt: ik schreef me in bij Alzheimer Nederland en werd vrijwilliger in het Alzheimer Café. Tijdens mijn vrijwilligerswerk kwam ik er achter dat ik niet alleen mijn cv interessanter maakte, maar dat er meerdere redenen waren om vrijwilligerswerk te doen.

Persoonlijk en professioneel ontwikkelen

Met vrijwilligerswerk kun je meer leren over een bepaalde doelgroep. Denk hierbij aan zaken, zoals hoe ga je met een cliënt om die psychotisch of bijvoorbeeld dement is? Hoe ga je met een cliënt om die een persoonlijkheidsstoornis heeft? Je kunt ook in aanraking komen met familieleden van cliënten, hoe ga je daarmee om? Je komt jezelf tegen en leert hoe jij reageert in bepaalde situaties. Je kan tijdens je vrijwilligerswerk voor het eerst in aanraking komen met cliënten waardoor je jezelf tegen kan komen. Een goede manier om hiermee om te gaan, is goed reflecteren en leerdoelen opstellen. Het is daarom een goede leerschool waar je de kans krijgt je zowel persoonlijk als professioneel te ontwikkelen.

Onderzoeken wat bij jou past

Weet je nog niet waar jouw interesses en kwaliteiten liggen, dan is vrijwilligerswerk een goede manier om daarachter te komen. Op een laagdrempelige manier kom je tijdens vrijwilligerswerk in contact met verschillende doelgroepen. Zo kun je erachter komen welke doelgroep jou ligt en welke absoluut niet.

Netwerken

Ga je bij een grote instelling aan de slag als vrijwilliger, dan kun je verschillende professionals tegenkomen. Maak hier gebruik van. Dit is hét moment om jouw enthousiasme te laten zien en mensen hiermee aan te steken. Een extra paar ogen die meekijken naar vacatures is altijd mooi meegenomen. Uiteraard kun je de professionals die je tegenkomt bij jouw vrijwilligerswerk toevoegen aan je netwerk. LinkedIn! In de toekomst zou je daar altijd op kunnen terugvallen.

Intern solliciteren

Heb je een instelling op het oog waar jij in de toekomst zou willen werken? Als je vrijwilligerswerk doet bij die instelling ben je al met één been binnen. Je krijgt de mogelijkheid om intern te solliciteren en kan een van de eerste mensen zijn die weet dat er een nieuwe vacature is. Daarnaast kun je goed beargumenteren waarom jij bij die instelling wilt werken. Je bent er al op vrijwillige basis en hebt kunnen meekijken hoe de organisatie in elkaar zit. Gebruik dit in jouw brief en tijdens het sollicitatiegesprek.

Positieve energie

Positieve energie is iets wat niet mag ontbreken in jouw zoektocht naar een baan als psycholoog. Van alleen solliciteren en afwijzingen krijgen, kun je in een negatieve spiraal terechtkomen. Door geregeld contact te hebben met verschillende professionals én jouw doelgroep verlies je jouw doel niet uit het oog.

Kortom, vrijwilligerswerk moet je niet primair doen om jouw cv aantrekkelijker te maken. Dat vrijwilligerswerk goed op jouw cv staat, kun je zien als een leuke bijkomstigheid. Je laat zien dat jij affiniteit hebt met psychologie en met een bepaalde doelgroep. Tevens laat het zien dat je niet stilzit en dat je maatschappelijk betrokken bent.

Categorie: Blog

Naar kennisbank